Mistä tietää, että kristinusko on ainut oikea uskonto?

"Mistä tietää että kristinusko on ainut oikea uskonto maailmassa joka pelastaa? Ja on todellinen? Ja kuinka tästä voi olla varma?"

Metavastaus 1 

Kristinuskon mukaan kristinusko ei pelasta vaan Jeesus. Jeesus on ainoa tie Isän luokse. Millään uskonnolla ei ole voimaa pelastaa ihmistä hänen syntisyydestään, mutta Jeesuksella on. Kuten Pietari (Apt. 4:12) rohkeasti julistaa: ”Ei kukaan muu voi pelastaa kuin hän. Mitään muuta nimeä, joka meidät pelastaisi, ei ole ihmisille annettu koko taivaankannen alla.” Loput vastaukseni perustuvat Keith E. Johnson kirjoitukseen ”Do All Paths Lead to the Same Destination?”, joka löytyy suomennettuna http://www.nic.fi/~vlahsrk/tekstit/vievatko.html.

Metavastaus 2

Tämä on hyvä kysymys ja liittyy olennaisesti saarnan (usko, tiede ja Ut) teemaan. Nimittäin tämä on yksi niistä kristinuskon totuusväittämistä, jotka joko ovat totta tai eivät. Pohdittaessa kristinuskon asemaa suhteessa tieteeseen, helposti tulee pohtineeksi myös kristinuskon asemaa toisenlaisiin maailmankatsomuksiin – eli muihin uskontoihin. Voisivatko myös ne olla oikeassa? Veisivätkö kaikki lopultakin samaan päämäärään? Jos näin halutaan uskoa, täytyy kuitenkin perustaa oma uskontonsa sitä varten. Sillä ”kaikki uskonnot ovat oikeassa” -väite on räikeässä ristiriidassa useiden uskontojen totuusväittämien kanssa. Tilanne olisi sama jos sekä ruotsalaiset että suomalaiset väittäisivät voittaneensa jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2011. Molemmat eivät voi olla oikeassa, koska jääkiekon maailmanmestaruuksia jaettiin vain yksi tuona vuonna. Vastaavasti kristinusko väittää Jeesuksen olevan ainoa tie pelastukseen. Hurskaiden muslimien Al-Fatiha rukous (http://fi.wikipedia.org/wiki/Al-Fatiha) puolestaan sisältää vahvasti ajatuksen islamista ainoana oikeana tienä. Nämä totuusväittämät eivät voi olla yhtä aikaa totta vaan jommankumman täytyy olla väärässä. Ja jos nämä uskonnot haluttaisiin yhdistää, jouduttaisiin tekemään väkivaltaa totuusväittämiin ja siten muuttaa kristinusko/islam joksikin sellaiseksi mitä ne eivät ole.

Vastaus 1

Johnson esittää viisi "uskonnosta riippumatonta" kriteeriä uskontojen arviointiin: (1) looginen säännönmukaisuus, (2) riittävä tosiasioihin pohjautuva tuki, (3) kokemuksellinen merkityksellisyys, (4) säännönmukaisuus muiden tiedonlajien kanssa (fysiikka, historia, jne.) ja (5) moraaliset tekijät. Itse olen kokenut ennen kaikkea ns. Jeesus-narratiivin (= Jeesuksen elämä, kuolema ja ylösnousemus) keskeiseksi syyksi valkata kristinusko ainoaksi oikeaksi uskonnoksi maailmassa. Vain kristinusko väittää jotain tällaista ja jos se paljastuu todeksi (niin kuin minusta se on paljastunut), on luonnollista uskoa myös Jeesuksen väitteiden olevan totta.

Vastaus 2: Kuinka tästä voi olla varma? 

Vastauksessa 1 esitetyin perustein. Toisaalta on hyvä myös pohtia sitä, millainen varmuus sinulle riittää. Kuten saarnassani sanoin, usko Jumalaan jää aina ainakin jossain määrin uskon askeleeksi. Toisaalta laitat myös arkielämässäsi henkesi ja perheesi hengen uskomuksien varaan. Ajaessasi moottoritiellä kesäöisin 120 km/h laitat henkesi sen uskon varaan, että jarrupoljin oikeasti toimii, kun sitä tarvitset. Tai että vastaantulevat autoilijat noudattavat liikennesääntöjä ja pysyvät omalla kaistallaan. Et 100% voi sitä tietää, mutta se ei estä sinua toimimasta uskomuksesi mukaan. Sama pätee kristinuskoonkin. Et välttämättä saa 100% todisteita Jumalan olemassaolosta ja kristinuskon totuudellisuudesta (niin kuin et saa minkään muunkaan uskonnon/maailmankatsomuksen totuudellisuudesta), mutta voit silti laittaa elämäsi sen varaan. Ratkaiseva kysymys on: mikä varmuudenaste sinulle riittää?

Kuten edellä kirjoitin ja saarnassani sanoin, itse pidän kristinuskossa kaikkein oleellisempana Jeesus-narratiivia ja nähdäkseni kristinusko joko seisoo tai kaatuu sen varassa. Tämä Jeesus-narratiivi sekä valaisee epäselvempiä kristinuskon-alueita ja toisaalta nostaa sen asemaa suhteessa muihin uskontoihin. Jos Jeesus oikeasti eli maan päällä tehden edes suunnilleen niitä tekoja, joista Ut kertoo, jos hänet oikeasti naulittiin ristillä syyttömänä ja jos hän oikeasti ylösnousi, jos tämä kaikki on oikeasti historiallisesti tapahtunut, silloin Jeesuksen omille sanoille tulee antaa suunnaton painoarvo. C. S. Lewisin kuuluisaa lausahdusta kristinuskosta mukaillakseni: ”Uskon ylösnousemukseen, en pelkästään siksi, että todisteet viittaavat siihen vaan siksi, että sen valossa näen kaiken muun.”

Ps. keväällä järjestettävä maailmankuva-kampanja keskittyy osittain tämän kysymyksen äärellä. Silloin nimittäin pohditaan ainakin kriteerejä toimivalle maailmankatsomukselle.

0 comments: