Apologetiikka?


Monen lukijan korvissa apologetiikka kuulostaa varsin oudolta termiltä: "onko se joku anteeksipyytämis juttu vai liittykö se jotenkin niihin lopun aikoihin?" Sana juontaa juurensa kreikan kielen sanasta apologia, joka tarkoittaa puolustamista. Ei kuitenkaan niin, että me ihmisinä jotenkin puolustaisimme Jumalaa. Että Jumala istuu syytettyjen penkillä ja me asianajajina puolustaisimme, että kyllä se Jumala sittenkin on olemassa. Itse pidän apologetiikan merkitystä tärkeänä, koska ihmiset (minä mukaanlukien) tarvitsevat apua ymmärtämisessä. Jumalan luoma järki ei ole uskon arkkivihollinen vaan uskon tukija ja vahvistaja.
"Olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu" (1. Piet. 3:15)
Apologetiikan toinen hyöty ja merkitys on siinä, että se saa ihmiset ajattelemaan ja pohtimaan, miksi uskovat kuten uskovat. Montakaan kertaa yo. Pietarin kehotus ei toteudu elämässämme. Emme ole valmiita, koska emme ole pohtineet uskomme syytä ja syvintä olemusta. Tiedämmekö aina edes sitä, mihin uskomme?
"Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä" (Hepr. 11:1)
Toki usko on enemmän kuin vain pelkkää järkeilyä, kuten heprealaiskirjeen kirjoittaja toteaakin. Mutta täysin sokeaa usko ei suinkaan ole. "Minä olen sinun Jumalasi", sanoi Jumala Israelin kansalle Egyptistä lähdön jälkeen. Tämän lauseen takana ei ollut vain sokeaa uskoa vaan vakuuttavia todisteita (Egyptin vitsaukset), että näin todella oli. Opetuslapset eivät lähteneet julistamaan ylösnoussut Kristusta, koska vain uskoivat sokeasti Jeesuksen opetuksiin. He olivat itse kohdanneet ylösnousseen mestarinsa. Näin on myös meidänkin kohdalla. Me emme vain sokeasti usko pastorin saarnoihin vaan mekin olemme kohdanneet Jumalan, kokeneet hänen rakkautensa ja siten myös vakuuttuneet hänen olemassaolostaan. Tällaisissa tapauksissa apologetiikalla on uskoamme vahvistava merkitys. Länsimaisille tieteellisen maailmankuvan kyllästämille ihmisille apologetiikan kautta luodaan myös edellytyksiä sille, että ihmiset voisivat kokea saman kuin me. Muokataan heidän maailmankuvaansa ja vakuutetaan, että tässä touhussa on sittenkin jotain järkeäkin.

0 comments: